Nesne
anlamı isim 'Nesne' 1 kelime ve 5 harften oluşmaktadır.
- Türkçe-Dil Bilgisi, Cümlede öznenin, dolayısıyla fiili geçişli olan yüklemin etkilediği şahsı veya şeyi gösteren, yalın veya yükleme durumu eki almış kelime: Abdullah Efendi gecenin sükuneti içinde bu manzarayı doya doya seyretti. (A.H.Tanpınar, Abdullah Efendinin Rüyaları, s.52) gibi.
- Matematik-Geometri, "Kişi" ya da "Kimse" ile anlatılan varlıkların dışında kalan ağırlığı, kütlesi olan her türlü varlıklardır.
- Genel Türkçe, Belli bir ağırlığı ve hacmi, rengi, maddesi olan her türlü cansız varlık, şey. Geçişli fiili bütünleyen yalın veya belirtme durumunda bulunan tümleç. Öznenin dışında kalan her türlü konu.
- isim Belli bir ağırlığı ve hacmi, rengi olan her türlü cansız varlık, şey, obje
- dil bilgisi Geçişli fiili bütünleyen yalın veya belirtme durumunda bulunan tümleç""Ali bir kitap almış" cümlesinde "kitap" nesnedir."
- felsefe Öznenin dışında kalan her konu, obje"Her nesne ve olaya alaycı bir gözle bakmak ilkesinden yola çıkar bu görüş." - S. Birsel
Nesne ile ilgi cümleler (0)
"nesne" ile ilgili cümle görmek istiyorsan, aşağıdaki "Cüme Ekle" butonuna basarak şansını deneyebilirsin.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller'de nesne -
ortak nesne : isim, dil bilgisi Birden çok yüklemin bağlı bulunduğu nesne""Postacı adresi buldu ama bize bildirmedi." cümlesinde "adresi" ortak nesnedir."
-
nesne grubu : isim, dil bilgisi Nesneyle ilgili olarak kullanılan kelimelerin bütünü, nesne öbeği"Bir adam, 'yan taraftaki geniş kapının iki kanadını' açtı."
-
belirli nesne : isim, dil bilgisi Belirtme durumu ekini almış, geçişli fiil durumunda olan yüklemle ilgili kelime veya kelime grubu
-
nesne öbeği : isim, dil bilgisi Nesne grubu
-
belirtili nesne : isim, dil bilgisi Belirtme durumundaki nesne, sarih meful
-
belirtisiz nesne : isim, dil bilgisi Yalın durumdaki nesne