Vakıf
anlamı isim Arapça vaḳf 'Vakıf' 1 kelime ve 5 harften oluşmaktadır.
- Hukuk, tesis; başlı başına bir varlığı bulunmak üzere bir malın belirli amaca tahsisi
- Kur’an-ı Kerim, Bir malın mülkiyetini kendi şahsında tutarak yararlanma hakkını insanların hizmetine sunan kişi veya kurum, vakfeden.
- Osmanlıca, Bir hizmetin sürekli yapılabilmesi için belli koşullarla resmi bir yoldan herhangi bir kimse tafından bırakılan mülk yada para. İlgili hizmet bu mülk yada paranın getirisi ile halka bedelsiz sunulur ve vakfın idaresi mütevelli denen bir kişi tarafından yürütülür.
- Tarih, 1- Bir kişi veya devlet tarafından resmî nitelikteki şartlara uyularak, kamunun (ammenin) yararına, hayır amaçlı bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için ayrılan mülk veya para.(Vakıflar tüzel kişiliğe sahiptir).
2- Hayır işleri için ayrılan bina, para ve mal. - Sosyal Bilgiler, Vakıf: Bir hizmetin, bir işin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmi bir yolla ayrılarak bir kimse tarafından bırakılan mülk veya para ve bu hizmeti yapmak için oluşturulmuş (hayır) kurumlarıdır.
Türk Eğitim Vakfı, Tema Vakfı gibi. - Tarih, Vakıf sahibi.
- Trafik ve İlk Yardım, Birçok kişi tarafından kurulan ve toplum yararına çalışmayı ilke edinen kuruluş.
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Malın aslını kendi mülkiyetinden çıkarıp onun menfaatini bazı fertlere veya hayır işlere tahsis etmek.
- Emlak ve Gayrimenkul, Gerçek veya tüzel kişiler tarafından yeterli mal veya hakları belirli ve sürekli bir amaca tahsis edilerek, mahkeme kararıyla kurulan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarına vakıf adı verilir.
Bir kimsenin mülkiyeti kendisine ait bir taşınmaz malı vakfetmesidir.
Kuru mülkiyeti devlete yararlanma hakkı ise kişilere ait olan miri arazilerdeki bu yararlanma hakkını vakfedilmiş olmasıdır. - Sahih vakıf:, Gerçek veya tüzel kişiler tarafından yeterli mal veya hakları belirli ve sürekli bir amaca tahsis edilerek, mahkeme kararıyla kurulan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarına vakıf adı verilir.
Bir kimsenin mülkiyeti kendisine ait bir taşınmaz malı vakfetmesidir.
Kuru mülkiyeti devlete yararlanma hakkı ise kişilere ait olan miri arazilerdeki bu yararlanma hakkını vakfedilmiş olmasıdır. - Gayrisahih vakıf:, Gerçek veya tüzel kişiler tarafından yeterli mal veya hakları belirli ve sürekli bir amaca tahsis edilerek, mahkeme kararıyla kurulan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarına vakıf adı verilir.
Bir kimsenin mülkiyeti kendisine ait bir taşınmaz malı vakfetmesidir.
Kuru mülkiyeti devlete yararlanma hakkı ise kişilere ait olan miri arazilerdeki bu yararlanma hakkını vakfedilmiş olmasıdır. - Hukuk, Başlı başına bir varlığı bulunmak üzere bir malın belli bir amaca özgülenmesi.
- isim Bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmî bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mülk, para
- Bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mülk ve paranın idare edildiği yer"Vakıf hayırları yalnız Mushaf vakıflarına ait değildir." - N. F. Kısakürek
- Birçok kişi tarafından kurulan ve toplum yararına çalışmayı ilke edinen kuruluş"Feminizmi destekleyecek bir dernek yahut vakıf kuracaklarmış." - E. Işınsu
Vakıf ile ilgi cümleler (0)
"vakıf" ile ilgili cümle görmek istiyorsan, aşağıdaki "Cüme Ekle" butonuna basarak şansını deneyebilirsin.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller'de vakıf -
vakıf toprağı : isim Vakfın mülkiyeti altında olan toprak veya arazi
-
vakıf malı : isim Vakfa devlet veya kişilerden devredilen ve üçüncü şahısların kullanması mümkün olmayan mal
-
vakıf arazisi : isim Bir vakfın mülkiyeti içinde olan arazi
-
vakfetmek : -i, -e Mal ve mülkünü satılmamak şartıyla bir hayır kurumuna veya işine bağışlamak
-
vakıfname : isim Vakfiye
-
vakıf senedi : isim Bir vakfın oluşumunu belgeleyen senet
-
vakıf kurmak : belli bir hizmeti görmek için vakıf oluşturmak