Devşirme
anlamı isim 'Devşirme' 1 kelime ve 8 harften oluşmaktadır.
- Tarih, Osmanlı Devleti'nde, I. Mehmet (Çelebi) Devri'nde Kapıkulu Ocaklarındaki asker gereksinmesini karşılamak amacıyla kurulan, Devleti'nin gereksinmesine göre belli kurallarla toplanan Hristiyan çocuklardır. Gereksinime göre her 3-5 yılda bir 8-16 yaşlarındaki Hristiyan erkek çocukların devşirilme işidir. Devşirmeye gerek duyulduğunda Yeniçeri Ağası Divan-ı Hümayuna baş vururdu. Devşirme her 40 evden bir oğlan çocuğu oranında yapılırdı. Tek oğul, Yahudi olanlar, evliler, köy kethüdası oğulları, çoban, sığırtmaç, köse, kel, Türkçe bilenler, sanat sa-hibi olanlar, çok uzun ve çok kısa olanlar, Rus, Çingene veya Acem olanlarla Trabzon Hristiyanları kesinlikle devşirilmezdi. Devşirilen çocuklardan oluşan 100-200 kişilik gruba sürü denilirdi. Sürü devlet merkezine gelince dinlenilir ve devşirme oğlanları şahadet getirtilip, Müslümanlaştırılır ve sünnet edilirlerdi. Güzelleri saray için, gürbüzleri Bostancı Ocağı için ayrılır, geri kalanlar Anadolu ve Rumeli'de Türk köylerine dağıtılırdı.
- Osmanlıca, 1-Devlet hizmetlerinde ve Kapıkulu ocaklarında kullanılmak üzere Hristiyan çocukların, Türk-İslam Geleneklerine göre yetiştirilmesi.
2- Yeniçeri ocağına alınan gayri müslim çocuklar. - isim Devşirmek işi
- tarih Asker yetiştirilmek üzere Yeniçeri Ocağına alınacak çocukları seçip toplama işi
- tarih Yeniçeri Ocağına bu yolla alınan çocuk
- sıfat Toplanmış, bir araya getirilmiş"Biz bürokratlardan devşirme bir kalabalıkla bir inkılap hareketinin yürütülemeyeceğini iddia ediyorduk." - Y. K. Karaosmanoğlu
Devşirme ile ilgi cümleler (0)
"devşirme" ile ilgili cümle görmek istiyorsan, aşağıdaki "Cüme Ekle" butonuna basarak şansını deneyebilirsin.